tirsdag, 2. juni 2020

Sådan beskytter du hveden frem til høsten

Snart er det tid til at udføre aksbehandlingen (T3) i hvedemarkerne. Derfor er det vigtigt, at du vælger en god svampestrategi, så hvedeafgrøderne kan holde sig i topform frem til høsten. Hans Jørgen Hansen, fra Bayer, giver her sine bedste råd til den sidste behandling i hvedemarkerne.
Smilende Hans Jørgen stående i en mark

Hvedemarkerne ser generelt rigtig sunde ud og har fået en flot mørkegrøn farve, efter regnen og gødningen er blevet optaget i planterne. Der er kommet nedbør over hele landet, og temperaturerne er på vej opad, så det bliver ”grødevejr” med god mulighed for septoria-svampen at udvikle sig i den kommende tid.

”Det er vigtigt, at hvedeplanterne holdes sunde og fri for sygdom, da hvedens øverste blade står for størstedelen af hvedens udbytte. Fanebladet alene står for ca. 50 % af udbyttet, og de to øverste blade står tilsammen for ca. 70-75 %. Sidste år kæmpede mange landmænd med gulrust, men i år har vi set et sortskifte. De sorter, vi har i år, er sundere, da de har et bedre immunforsvar. Dog er det stadig vigtigt at holde hveden sund, så man opnår fyldte kerner til høst.”, udtaler Hans Jørgen.

Hånd der holder fanebladet, hvor akset er ved at vokse frem
Billede: Fanebladet, hvor akset er på vej frem

 

Beskyt akset med en bredtvirkende løsning

Aksbeskyttelsen er den afsluttende behandling, hvis job er at holde hveden i topform indtil høsten. Således er det vigtigt, at den bliver udført på det rigtige stadie og med de rigtige midler. Hans Jørgen anbefaler, at den afsluttende behandling udføres, når akset er skredet igennem.

Til den sidste svampebehandling anbefaler Hans Jørgen at vælge et produkt, der er effektivt mod septoria, DTR og rustsvampe. ”Når du lægger din svampestrategi, er det vigtigt, at du vælger nogle produkter med flere aktivstoffer, så afgrøderne bliver beskyttet fra flere sider. Derudover er det en god idé at anvende et SDHI-middel som Propulse i aksbeskyttelsen, som er effektivt mod netop septoria og DTR.”, udtaler Hans Jørgen. Hans Jørgen anbefaler således, at du anvender 0,5 l/ha Propulse og tilsætter 0,25 l/ha Folicur Xpert, som øger styrken mod gulrust og septoria. Hvis man vurderer, at sygdomstrykket er mindre eller man har meget sunde sorter, kan man vælge en ren triazolløsning enten med Prosaro eller Proline Xpert.

 

Del aksbeskyttelsen med fokus på fusarium

Bliver det en våd juni, og har du septoria, kan det være en fordel at splitte aksbehandlingen  i to. Er du lidt på bagkant med behandlingerne, kan en delt aksbeskyttelse også være en god idé. Derved kører man lige så snart akset begynder at skride i gennem og igen 14 dage efter. Det kan også være aktuelt, hvis fokus er at undgå fusarium i markerne, hvor kornet bruges til foder. Fusarium trives rigtig godt under fugtige forhold og danner toksiner, som  kan være giftige for søer og grise. Prosaro, Proline Xpert eller Folicur Xpert er gode midler at bruge mod fusarium. 

 

Brug den rigtige sprøjteteknik

Det er altid vigtigt at bruge en god sprøjteteknik, så afgrøderne bliver beskyttet bedst. Det er vigtigt, at marken får en høj vandmængde, minimum 200 l/ha, så sprøjtevæsken kan trænge ned i afgrøderne. Derudover anbefaler Hans Jørgen, at du benytter en lilla minidrift dyse størrelse 0,25 eller en 0,3 blå dyse.

 

Anbefaling

- Anvend 0,4-0,5 l/ha Propulse + 0,25 l/ha Folicur Xpert
- Behandling foretages når akset er gennemskredet 
- Anvend en høj vandmængde ved brug af lilla eller blå dyser

Propulse logo og hånd, der holder strå.
Propulse - Et stærkt middel mod septoria

Læs mere om Propulse's gode effekt mod septoria og andre typer svampe i marken.

Fulicur Xpert logo og mark.
Folicur Xpert - Bredtvirkende svampemiddel

Folicur Xpert har en bred virkning mod svampe i hvede, rug, havre, byg, frøgræs, raps og triticale med og uden udlæg.

Bayer Agro TV på YouTube
Se aktuelle videoer på Bayer Agro TV

Bayer Agro TV er aktuelle videoer til dig som landmand. Vores dygtige konsulenter forklarer, hvad du skal være opmærksom på i marken lige netop nu.

Copyright © Bayer AG
Copyright © Bayer AG