tirsdag, 29. april 2025

’Det er en kraftig hvedemark – den skal vist have en god vækstreguleringsløsning!’

Lyder det bekendt? Det gør det sikkert, men hvad er en kraftig hvedemark? - Det spurgte vi også os selv om, og jeg tror, alle har et billede inde i hovedet på, hvordan den ser ud, men hvordan omsætter vi det billede til TAL – noget vi kan kvantificere og scalere, lyder det fra Søren Lykkegaard Hansen fra Bayer.
Sprøjte der kører i en hvedemark

- For tre år siden startede vi med at måle og veje hvede-biomasse på forskellige stadier, og i dag har vi samlet et helt godt datagrundlag for at kunne sætte tal på det. Også tal som vi kan koble en løsning på – om det så er vækstregulering eller svampeløsningen eller begge dele. 

I Bayer arbejder vi som udgangspunkt gerne i en svampestrategi med tre kørsler, og så sætter vi dosis og middelvalg efter behov. T1 (T = eng. treatment) er den første behandling og skal gerne ligge i hvedens stadie bbch 32-33. 

De tidlige strækningsstadier kan være lidt svære at bedømme, men et godt udgangspunkt er, at når bladene når støvleskaftet så er det ved at være tiden. Hvis man får startet op der, så er der typisk 14 dage til T2 behandlingen (fanebladet) og herefter igen 14 dage til T3 (aksbehandlingen).

Hvedeplanter der når til kanten af skaftet på en gummistøvle

 

På modellen herunder er vores bud på ”normal” biomasse. 

- Nu kan man ikke altid høste med øjnene, men hvis ens biomasse nogenlunde følger den blå linie, så er 9 t/ha i hvert fald inden for rækkevidde, og der bliver også halm at presse, siger Søren. 

- Som det også fremgår, så er der en explosiv vækst i biomassen over den periode, og det er selvfølgelig også derfor vi gerne løbende vil dække den med de her 14 dages intervaller, som det ofte bliver.

Graf, der viser Bayers biomasse model

 

T1 – svampe og vækstregulering 

Nu er det T1 behandlingen der står for døren, og som det fremgår af modellen, så har vi sat 1800g/m2 som ”normalt” eller 18 t friskvægt pr hektar. Det er den biomasse, vi som udgangspunkt sætter vores dosis til. På billedene herunder er tre aktuelle biomasser samlet i samme stadie (bbch 32). 

hvede set fra oven - 2400 g/m2 biomasse
Biomasse: 2400 g/m2

 

hvede set fra oven - 1800 g/m2 biomasse
Biomasse: 1800 g/m2

 

hvede set fra oven - 960 g/m2 biomasse
Biomasse: 960 g/m2

 

- Det vi appelerer til og tester er, at udover man skelner til svampetryk, sort og næringsstoffer, så tager vi også et øjebliks billede af biomassen, siger Søren.

- Hvis marken eller områder i marken er krafigere end normalt, så skal der lidt mere til at sikre den samme koncentration i strå og blade, og omvent hvis den er tynd, kan mindre måske gøre det. 

Grundlæggende kan man jo sige, at hvis man køber ind på at højere dosis giver bedre/krafigere effekt, så køber man også ind på, at den biomasse man behandler må har en betyndning, da det jo vil være koncentration, man ændrer ved at gå op og ned i dosis, såfremt biomassen er stabil.

- Nu er det jo ikke sådan, at jeg forventer, at alle skal rende rundt at veje biomasse, men hvis jeg lige skal sætte noget håndgribeligt på nogle af billederne herover, så ville det være 0,2 l/ha Proline Xpert til de 1800 g/m2 (normal) plus en særdeles effektiv og testet vækstreguelring med 0,3 l/ha Cerone og 0,15 l/ha Moddus, siger Søren. 

- Det er utroligt effektivt at vækstregulere i forbindelse med T1 i stadie 32-33, og så er der kun én kørsel! Det øverste billede har jo knap 35 % mere biomasse end normalen, og når vi så følger den én til én, går dosis op – altså 0,27 l/ha Proline Xpert + 0,4 l/ha Cerone + 0,2 l/ha Moddus.

Søren startede med at nævne, at vi gerne vil scalere og gøre det nemt for alle, at få et bud på en biomassetilpasset løsning. 

- Derfor har vi taget satellitdata i brug, hvor vi sammen med Dataväxt, som mange kender fra Cropsat, har sat vores data omkring biomasse og strategier i spil. Det betyder, at man via siden her, kan eksperimentere med, hvordan biomasse-modellen ser ud på ens marker: https://www.cropscience.bayer.dk/bayer-nordic-field-tools/smart-script

Hvis man kan køre gradueret, kan der også laves tildelingsfiler, og ellers kan det være, at nogle marker blot skal have en anden dosis end andre.

Som afsluttende bemærkning siger Søren:

- Da vi nu bruger realtidsdata – helt aktuelt for din mark, er det vigtigt, at der er forholdsvis nye satellitbilleder klar. Ved brug af satellitbilleder, der er mere end 8-10 dage fra den aktuelle behandling, skal værdierne/biomassen tages med forbehold. Derudover kan skyer, skygge fra skyer eller andet være fejlkilde i analyse, så vær kritisk, men vi håber også værktøjet kan inspirere til at tilpasse dosis efter biomassen.

 

Print screen fra Smart Script
Her ses en kraftig hvedemark. Da den i gennemsnit er kraftigere end normalen, beregner SmartScript en ny "flad" dosis. I SmartScript fremgår variationen i marken også, og den kan omdannes til en tildelingsfil, hvor man selv kan justere, hvor stor en variation, man vil følge.